Thursday, February 11, 2010

Jõulutuled



Tuli töökaaslasega jutuks, et vaja jõuludeks mõned tuled vilkuma saada ja siin siis mu jõuluaegne projekt  :-)
Alus - seitsme hõõglambikesega nn juudi kuusk. Ajast ja arust, igav-igav ja raiskab energiat, mis hirmus.
Lahendus - mikrokontrolleriga kontrollitavad kolmetoonilised LED-d, mis olid ligi aasta sahtlipõhjas sobivat hetke oodanud, tellitud SparkFun-st (vt. toote link)
Protsessor PIC12F675 - üks lihtsamaid, 8-viiguga kiip, ainult 5 programmeeritavat väljundit! Aga seda on enam kui küll kui LED-e kontrollida üle jada-rööpmuundurite 74HC595, mis on 8-bitised väljundlukkregistriga seadmed, lubades lahedalt LED-e toita (20mA väljundi kohta).
Värviheleduses 32 astet, sujuv värvide üleminek tempoga ~10 sek täisheleduseni, veenvalt maagiline, kogutsükkel mitmetes minutites ja sõltub ainult tarkvaralisest mustrist e "vaiba" pikkusest. Protsessori programmimälust kasutusel 30%, muutmälust ligi pool, töötlusjõudlusest ligi 100% (antud parameetritega, antud oludes).
Näide pildilt (päevane ja öine uduse silmaga).
Skeem ja kood, olge lahked - kingituseks, vt. siit :-) BTW - uuendatud-parandatud 2012 jaanuaris.

Lisaks (dets. 2014) - jõuluajaga seotud kolmnurgakuju ei tarvitsesugugi ainuke olla. Jõuluaeg on üürike, aga silm tahab värve näha aastaringselt. Seepärast valmis uus disain, mis sisu osas nõudis vaid nn temporaalse värvivaiba muutmist, asendamaks sümmeetriamängu eri värvide ringliikumisega. See, et disain nõudis vajaliku elengantsi saamiseks 3D-freesi ja mitmete materjalide kasutamist, on sellest blogiteemast väljaminev lugu :-)

No comments:

Post a Comment

Followers